Kokemuksia kesätöistä

Onko kesätyö vielä pohdinnan alla? Haluatko ennen työhakemuksen jättämistä kuulla, millaista muilla on ollut kesätöissä? Haluatko tietää, millaisiin työtehtäviin nuoret voivat työllistyä 4H:n kautta? Olet oikeassa paikassa. Tälle sivulle on kerätty nuorten kertomuksia kesätöistä sekä nuorten omin sanoin, että haastattelumaisesti kerättynä.

Leiriohjaajien kokemuksia

"Tykkäsin työstä ja oli ihan mukavaa! Leiri sujui kokonaisuudessaan tosi hyvin. Leirihomma ja vastuu oli tavallaan ihan sopivaa sillä ei ollut liikaa työtaakkaa, koska meitä oli monta, mutta ei myöskään turhan rentoa. Työtehtäviä oli ainakin vahtia lapsia ulkona ja sisällä, auttaa ruokien kanssa, leikkiä ja pelata, antaa vauhtia keinussa, jutella ja lukea tarinoita. Lisäksi tietysti erilaisia etukäteisjärjestelyjä ja valmisteluja askarteluihin ja ohjelmanumeroihin tuli tehtyä ohjaajien kesken. Lapset kuitenkin muodostavat leirin ja yksi parhaista asioista oli ylipäätään kommunikointi heidän kanssa ja yhdessäolo. Myös yhteiset retket kuten liikennepuistopäivät olivat mukavia. Tottakai myös mukavat työkaverit ja hyvä ympäristö suhteellisen uudessa koulurakennuksessa oli plussaa."


"Työ oli kaikin puolin just mun juttu ja sellasta mitä odotin ja oli tosi positiivinen kokemus kaikin puolin. Ei oikeestaan ollut mitään yllättävää, mikä oli mun mielestä vaan hyvä juttu. Siinä infotilaisuudessa mikä meillä oli ennen leiriä käytiin kaikki niin hyvin läpi, ettei sitten mikään asia tullut uutena. Työtehtäviin kuului lasten ohjaaminen apuohjaajan roolissa ja kivoin työtehtävä oli leikkien/aktiviteettien suunnittelu ja sitten niiden ohjaaminen. Kesätyössä parasta oli ihanat lapset, työkaverit ja yhteishenki leirillä."

Kokemuksia muualta

Siivousfirmassa:

"Työkokemukseni oli mukava. Päivä alkoi aina ajamalla siivottavan talon pihaan, jossa oli päivittäin eri tehtäviä. Saimme siivottua työaikani ajalla noin 2-4 eri taloa/asuntoa, riippui tietenkin siitä, kuinka paljon siivottavaa oli. Eniten mieleen jäi ikkunoiden pesu, sillä sitä oli työtehtävistä eniten ja tykkään pestä ikkunoita. Mieleen jäi myös "mielihyvä" kun näkee kuinka siistiksi ja puhtaaksi talo tuli siivoamisen lopussa. Työporukkani oli myös mukava."


Kokous- ja tapahtuma-avustajana kyseisen alan yrityksessä:

"Olin töissä kokous- ja tapahtuma-avustajana ja työnkuvaan kuului avustamista keittiössä, siivoamista ja pihatöitä. Tein työtä parin viikon jakson. Työilmapiiri oli todella hyvä ja työkaverit todella mukavia, joten töissä viihtyi todella hyvin. Parasta kesätyössä oli pihahommat, tavaroiden järjestely ja työkaverit!"


Keittiöapulaisena lounaskahvilassa:

Lounaskahvilassa keittiöapulaisena toimineen nuoren työtehtäviin kuului siivoilua ja ennen kaikkea leipomista. Nuori kertoo, että leipomista on paljon ja se onkin hänelle mieleistä puuhaa. Nuoren mielestä kesätöissä on parasta se, että pääsee itse tienaamaan rahaa ja saa kesälle mielekästä tekemistä. Nuori suosittelee kesätöitä lämpimästi myös muille nuorille!


Pesulassa:

Pesulaan kesätöihin päässyt nuori kertoo, että töissä on ollut kivaa. Hänen työtehtäviinsä kuuluu mm. lakanapyykin kuivamaan ja linkoamaan laittaminen, viikkaaminen ja lajittelu, sekä koneellinen mattojen pesu. Mattojen pesu olikin nuoren lempipuuhaa! Nuoren mukaan kesätöissä on parasta se, että saa työkokemusta, oppii uutta ja tietenkin palkka on iso plussa!


Toimistovarusteliikkeessä:

Nuori kertoo, että töissä oli kivaa. Työtehtäviin kuului mm. hyllyjen järjestelyä, hinnoittelua, reistailevien maksupäätteiden vaihtamista ja vanhojen tietokoneiden purkamista. Mieluisinta oli ollut nimenomaan vanhojen tietokoneiden purkaminen. Välillä töissä oli ollut niin kivaa, ettei hän olisi malttanut lähteä ruokatauollekaan!


Kauppa-kirpputori yhdistelmässä:

Nuori kertoo työn olleen kaikin puoli mukavaa. Työtehtäviin kuului mm. järjestelyä, siivoilua ja ikkunanpesua. Lisäksi nuori opetteli kassan käyttöä. Kivoin työtehtävä nuoren mielestä oli heti töiden alussa kaupan tuotteisiin kuten eri teelajeihin ja luontaistuotteisiin tutustuminen. Jos olisi mahdollisuus, nuori lähtisi uudestaan samaan työhön ensi kesänä.  "Tulin tänne suoraan toisen työn päätyttyä. Se työ ei ollut niin kauhean kiva, joten tämä työ oli mukava yllätys." 


Kirpputorilla:

Nuori kertoo viihtyneensä hyvin ja että aika on kulunut nopeasti. Nuoren työtehtäviin on kuulunut mm. kassatyöskentelyä, siivoamista, tavaroiden järjestelyä ja paikalleen vientiä sekä hinnoittelua. Kaikista kivoin työtehtävä oli ollut hinnoittelu. Parasta kesätöissä on nuoren mielestä se, että saa rahaa ja on kesälle tekemistä. Nuori suosittelee kesätöitä muillekin!


Moottoripyöräliikkeessä:

Nuori kertoo, että työt ovat sujuneet hyvin. Hän on viihtynyt työssään niin hyvin, että voisi jatkaa niiden parissa pidempäänkin. Työtehtävät ovat olleet monipuolisia: mm. myymälän imurointia ja pölyjen pyyhintää, sekä pihalla kärryjen järjestelyä ja painepesurilla kulkuneuvojen pesemistä. Kivoin työtehtävä oli ollut peräkärryn peseminen painepesurilla. Kesätyössä parasta nuoren mielestä on se, että saa rahaa, työkokemusta ja tapaa ihmisiä.


Kahvilassa:

Nuori kertoo, että työ on ollut mukavaa. Työtehtäviin on kuulunut kaupassa käyntiä, tarjoilua ja astioiden korjaamista pöydistä, pöytien ja lattian siivoamista sekä perunan ja porkkanan kuorimista. Nuorelle mieluisin työtehtävä oli ollut kaupassa käynti. Nuoren mielestä kesätyössä parasta on se, että saa olla työpaikalle hyödyksi.


Life style -myymälässä:

Nuori kertoo, että työt ovat sujuneet hyvin ja kivaa on ollut. Työtehtävinä on ollut mm. vaatteiden järjestelyä ja siistimistä, pölyjen pyyhintää ja imurointia sekä pahvilaatikoiden litistämistä. Nuori kertoo, että lähtisi mielellään uudelleen samanlaiseen kesätyöhön. Parasta kesätyössä on nuoren mielestä se, että on tekemistä ja saa palkkaa.


Kahvila-kanttiinissa:

Nuori kertoo työn olevan mukavaa. Työhön kuuluu kassatyöskentelyä, siivoilua, järjestelyä ja leipomista. Nuoren mielestä kivointa on ollut leipominen. Tulee hyvä mieli, kun näkee, että asiakkaat tykkäävät niistä leivoksista, jotka on itse tehnyt. Nuori kertoo, että kesätyössä parasta on se, että saa työkokemusta, oppii uutta ja tienaa samalla rahaa.